Kodėl reikia atitirpinti šaldiklį?

December 11, 2015
Kategorija: Patarimai moterims | Moteris
0 1239 0
Kodėl reikia atitirpinti šaldiklį?

            Šaldiklis ir šaldytuvas beveik kiekvienos šeimos virtuvėje užima svarbią vietą, nes ten keliauja visi mūsų kaupiami maisto produktai. Jeigu jūs savo šaldiklyje matote gerą sluoksnį šerkšno,būtinai jį atitirpinkite. Kam to reikia, paklausite manęs, juk ir taip darbas darbą veja, nelieka laiko nei knygai, nei draugams.  Esant per dideliam šerkšno kiekiui sunku uždarinėti dureles, jis užima dalį vietos, kurią galėtumėte išnaudoti produktams, jie gali prišalti vienas prie kito, be to, kai šaldiklyje daug šerkšno ir jūs atidarinėjate šaldiklio dureles, dalis jo gali iškristi ant grindų. Tai ne tragedija, tačiau nenorite kaskart jų valyti. Šaldiklyje esant daugiau ledo, padidėja ir paties prietaiso energijos suvartojimas. Standartiškai šaldikliai rekomenduojami atitirpinti kartą kas maždaug tris mėnesius, tačiau, savaime suprantama, reikėtų kaskart atkreipti dėmesį į jo būklę ir imtis veiksmų, kada to prireikia.

Žinoma, šaldiklio atitirpinimo galite išvengti, jeigu esate nusipirkę naujausių modelių šaldiklius. Pastaruosiuose būna įdiegta bešerkšnė arba dalinai bešerkšnė automatinio atitirpinimo sistema, kuri gali turėti įvairių pavadinimų, priklausomai nuo gamintojo. Šaldytuvuose, turinčiuose dalinai bešerkšnę sistemą, prietaisas pats tarpais išsijungia ir leidžia šaldikliui atitirpti, o perteklinis vanduo subėga žemyn. Bešerkšnėje (dinaminėje) sistemoje iš šaldiklio ortakiais paduodamas šaltas oras į šaldiklį ir šaldytuvą – taip šerkšnas neturi galimybės susidaryti. Tiesa, tokių šaldytuvų kaina yra didesnė, todėl pigesni ar senesnių modelių šaldytuvai tokių funkcijų gali ir neturėti.

Kaip vyksta šaldiklio atitirpinimas? Šaldiklio dureles palikite atidarytas ir laukite, kol šerkšnas ištirps. Atrodytų, kad būtų galima tai atlikti ir greičiau, tarkime, su plaukų džiovintuvu, tačiau buitinės technikos gamintojai nerekomenduoja naudoti tokių ir panašių šaldiklio šildymo būdų. Tiesa, galite užkaisti puodą vandens ir palikti jį šaldiklyje – tai pagreitins procesą. Pasibaigus tirpimui (laikas priklausys nuo šaldiklio dydžio bei išorės temperatūros), švariai iššluostykite šaldiklį. Būkite atidūs ir nusausinkite bet kokius vandens pėdsakus – drėgmė yra puikus šerkšno sąjungininkas. Priklausomai nuo paviršiaus būklės, galite šaldiklį išvalyti kartu su šaldytuvu.

 Nors buityje naudojate įvairius valiklius, galbūt norėsite šaldiklį išvalyti natūraliais, ruošiant maistą naudojamais produktais. Štai keletas idėjų, kaip išvalyti šaldiklį natūraliomis priemonėmis:

Naudokite actą. Sumaišykite actą su vandeniu santykiu 1:1 ir šiuo tirpalu išvalykite ne tik šaldiklio vidų, tačiau ir kitas vietas – išorę, durelių tarpus. Šaldiklio viršų geriau valykite neskiestu actu. Neatskiestas actas taip pat gali veikti kaip prevencinė priemonė nuo pelėsio.

Citrinos sultys. Ši priemonė gali naikinti kvapus. Tiesiog išmirkykite vatos gabaliukus citrinos sultyse ir kelioms valandoms palikite juos šaldiklyje.

Soda. Panašų efektą galima pasiekti su soda. Jums tereikia turėti atvirą indą ir šiek tiek kepimo sodos. Ji sugers nemalonų kvapą. Jei lygiomis dalimis sumaišysite sodą su druska ir šiuo mišiniu iššveisite šaldiklio vidų, jis taip pat panaikins šaldiklyje susidariusius kvapus.