Kaip prižiūrėti ketaus keptuvę

December 16, 2019
Kategorija: Kita
0 18 0

Ketaus keptuvė yra itin gera virtuvės įrangos investicija, tarnausianti daug metų ir užtikrisianti maloniai praleistas valandas virtuvėje. Ir nors jos atlieka lygiai tokią pačią funkciją kaip ir kitos keptuvės, šioms keptuvėms reikia šiek tiek išskirtinės priežiūros, kadangi ketaus lydinį sudaro daugiau nei 95% geležies. Žemiau pateikiami žingsniai, kaip deramai prižiūrėti ketaus keptuvę.

 

Pirmas keptuvės valymas

 

Nesvarbu ar dar tiktai išpakuojate visiškai naują keptuvę ar namo parsinešėte rastą sendaikčių parduotuvėje, bet kokį ketaus indą svarbiausia yra gerai išplauti naudojant muilą ir karštą vandenį. Sklando mitas, kad juos plaunant negalima naudoti muilo, tačiau tai ne visai tiesa. Nesvarbu ar tai sena ar nauja ketaus keptuvė, rekomenduojama panaudoti bent mažą kiekį muilo ir vandens. Šis pirmas plovimas pašalins gamyklinius likučius ar rūdis, o išplovus reikia nepamiršti gerai nusausinti keptuvę. Jei gerai pasirūpinsite šia keptuve, tikėtina, kad ją plauti reikės tik kartą ar du per metus.

 

Keptuvės ištepimas riebalu

 

Ketaus indai pasižymi apsaugine danga, kuri yra sudaryta iš polimerizuoto riebalo, kuris susidaro keliems riebalų sluoksniams „įkepus“ į indo dangą. Taip yra sukuriamas rūdims atsparus paviršius, prie kurio neprikepa maistas. Paprastai nauji, ką tik iš gamyklos gauti ketaus indai turi šį riebalų sluoksnį, juo pasižymi ir panaudoti indai, tačiau norint, kad ketaus keptuvė funkcionuotų kaip reikia, patariama pakartotinai ištepti visą indą aliejumi ir jį įkaitintoje orkaitėje „iškepti“.

 

Ketaus indo laikymas

 

Nesvarbu, kur dedama tokia keptuvė, svarbiau yra kaip ji ten laikoma. Pirma – bet koks ketaus indas turi būti labai gerai nusausintas prieš dedant jį į spintelę. Drėgnas ketaus indas gali pradėti rūdyti ir nors rūdis galima nuvalyti ir indą naudoti toliau, tai nėra malonus darbas. Antra – patariama keptuvę uždegti popierine servetėle, ypač jei ant viršaus bus dedami kiti indai. Tai apsaugos keptuvės paviršių ir sugers drėgmę nuo kitų indų.

 

Nors ketaus indų priežiūra skiriasi nuo įprastinių indų, tai daryti nėra sunku. Tik reikia skirti atitinkamai laiko šioms keptuvėms, ir to pakaks užtikrinti jų ilgaamžiškumą ir daromo maisto kokybę.