Earl Grey ar English Breakfast: juodosios arbatos aromatai

October 22, 2013
Kategorija: Įdomūs faktai, Laisvalaikis | Ką veikti
0 3041 0

Juodąją arbatą yra gėręs kone kiekvienas, ji yra liaupsinama dėl savo gydomųjų savybių, o parduotuvių lentynose jos galima įvairiausių rūšių. Tačiau kas vis tik slepiasi po „juodos arbatos“ pavadinimu ir kuo skiriasi jos rūšys?

tumblr.com

tumblr.com

Juodoji, kaip ir žalioji, baltoji, geltonoji ir tamsioji arbatos, yra gaminama iš kininio arbatmedžio krūmo lapų (Camellia sinensis). Jos vadinimas ‚juodąją‘ nurodo šios arbatos lapelių spalvą, tuo tarpu kinai, turėdami omeny šio gėrimo spalvą, vadina ją raudonąją arbata. Manoma, kad apie 90 procentų visos pasaulyje parduodamos arbatos sudaro būtent juodoji arbata. Ji buvo plačiai naudojama mainuose, o XIX amžiuje Tibete, Sibire ir Mongolijoje netgi pripažinta kaip valiuta, mat priešingai nei žalioji arbata, kuri savo skonį praranda po metų, juodoji arbata skonį išlaiko keletą metų.

Juodosios arbatos rūšys yra išgaunamos įvairiuose šalyse ir regionuose, pagal kuriuos dauguma juodųjų arbatų ir pavadinamos. Pavyzdžiui, Raudonoji Qi Men arbata, pasižyminti vaisiniu kvapu su ananaso, džiovintų slyvų ir gėlių užuominomis ir kuri yra viena iš 10 žymiausių kiniškų arbatų, yra gaminama Qimen apylinkėse, Anhui provincijoje.

Žymiausios indiškos arbatos rūšys yra Assam, Darjeeling ir Nilgiri. Assam arbata yra turtingo, stipraus, salyklo paskonį turinčio skonio ir ryškios spalvos, tuo tarpu Nilgiri arbata pasižymi subtiliu ir švelniu skoniu. Darjeeling arbatos plantacijose derlius nuimamas tris kartus per metus ir kiekvienąkart gaunama kiek kitokio skonio arbata. Pirmojo derliaus arbata yra lengva, antrojo – kiek aštresnio skonio, o arbata gauta iš trečiojo derliaus laikoma ne tokia kokybiška.

Ceylon tea Lion logo

Ceilono arbata iš kituose pasaulio šalyse gaminamų juodųjų arbatų išskiria savo citrusiniu aromatu. Todėl visa Ceilono arbata, pagaminta Šri Lankoje, įgyja teisę būti žymima Liūto ženkliuku (žr. kairėje), kuris pažymi, kad tai tikrai yra Šri Lankoje pagaminta Ceilonno arbata.

English breakfast (angl. anglų pusryčių) arbata yra viena iš populiariausių juodųjų arbatų mišinių. Ji gaminama iš Assam, Ceilono ir Kenijos arbatžolių mišinių, pasižymi ypač sodriu ir stipriu skoniu, bei yra pritaikyta gerti su pienu ir cukrumi.

Earl Grey arbatos skonis ir kvapas yra išskirtinis, nes į ją maišoma bergamotės aliejaus. Manoma, kad ši arbata yra pavadinta Erlo Grėjaus antrojo vardu, kuris XIX a. ėjo britų ministro pirmininko pareigas ir gavo šios arbatos kaip diplomatinę dovaną.

Lady Grey yra Earl Grey arbatos variacija, į kurią papildomai maišoma citrinų ir apelsinų žievelių aliejaus, o kartais ir levandų. Nors šios arbatos pavadinimas taip pat yra siejamas su Grėjų šeima ir yra pasakojama, kad šia arbata ponia Grėj vaišindavo Londone savo svečius, iš tikrųjų šią arbatą dešimtame dešimtmetyje sugalvojo „Twinings“ kompanija siekdama įtikti skandinavų šalių rinkai.

 

,
Živilė Zalagėnaitė

View my other posts